Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Élmény a parfüm

IMF tárgyalások a valóságban

2012.11.25. 16:45 | boli111 | Szólj hozzá!

A minap egy érdekes dolog jutott eszembe, amivel néhány héttel-hónappal ezelőtt tele volt a sajtó. Aztán egyszer csak csend lett, és immáron hosszú hetek óta semmit sem lehet róla hallani. Még pedig az IMF-vel való tárgyalások jutottak eszembe.

Előfordulhat, hogy egy ilyen fontos dolog hirtelen feledésbe merül? Előfordulhat, hogy ha nekünk van szükségünk a segítségükre, akkor mindenféle szankció nélkül "játszhatunk" velük? Gondolok itt az álhírekre, a plakáton és újságokban megjelenő ellenkampányra.

Szerintem egészen másról van szó, és a közmédiában most is mint már oly sokszor, téves hírek jelentek meg. Elmesélem, hogy szerintem a valóságban miről is van szó.

A választások előtt egy kabaréban elmondta Varga Ferenc József, hogy ha a Fidesz nyer, és Orbán Viktort lesz a miniszterelnök, akkor bal kezével felemeli a GDP-t, jobb kezével pedig kölcsönt ad az IMF-nek. Akkor jót nevettem rajta, de a héten rá kellett jönnöm, hogy nem vicc volt. Számomra egyértelművé vált, hogy amikor a küldöttségünk kiment Amerikába, akkor nem azért mentünk, hogy pénzt kérjünk tőlük. Sőt éppen ellenkezőleg! Szerintem ott mondták el, hogy kölcsönt szeretnének kérni Magyarországtól, Orbán Viktortól. Valószínűleg ez annyira meglepte a képviselőinket, hogy hirtelen nem tudtak mit válaszolni. Nagyon helyesen a tárgyalások Magyarországon történő folytatását javasolták és hazajöttek.

Nagyon valószínűnek tartom, hogy az IMF kérte, hogy a kérésüket tartsuk titokban (hisz ilyenre még nem volt példa a világpolitikában) és nem tenne jót a szervezet hírnevének, ha kiderülne, hogy anyagi nehézségeik vannak. Ezért kérhették, hogy álcázzuk, és különféle álhírekkel vezessük félre a közvéleményt. Így jött szóba, hogy az IMF kérte a nyugdíjcsökkentést stb. Valamint, amikor ezek a sajtóban megjelentek, ezért nem szankcionálta a nemzetközi szervezet.

A miniszterelnök által kijelölt küldöttség elmondta, hogy milyen feltételekkel adunk nekik pénzt. Nem visszautasítottuk őket, hanem feltételeket szabtunk. Ez minden esetben természetes és bevett szokás. (Gondoljunk csak arra, ha elmegyünk egy bankba. Ott is feltételekkel találkozunk.) Hogy pontosan most hol tart az ügylet, azt még nem tudom. Véleményem szerint két eset lehetséges:

- adtunk nekik pénzt, és ezáltal kisegítettük a nyugati világot a nehézségeikből.

- nem adtunk még nekik, és az IMF most épp azt emészti, hogy a feltételeinknek hogyan tudnak megfelelni. Az idő minket nem sürget.

Bármelyik esetnél is tartunk éppen itt az ideje, hogy büszkék legyünk szeretett vezérünkre Orbán Viktorra. Elérte azt, amit eddig még nem sok politikusnak sikerült. Nemcsak a magyar, de még a világpolitikában sem. Egy igen tisztelt (*) nemzetközi szervezet a segítségét kérte.

* Az IMF tevékenységének pontosabb és objektívebb értékeléséhez javaslom elolvasni Nagy Pongrác néhány könyvét. Ha a Tisztelt olvasó elakad, természetesen a blog szerkesztőjéhez fordulhat, bizonyos feltételek teljesítése esetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://megoldas-ok.blog.hu/api/trackback/id/tr124924720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása