Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Élmény a parfüm

De - ma - gógia

2013.09.02. 18:47 | boli111 | Szólj hozzá!

Szörnyen zavar a demagógia. Mivel tudom, hogy nagyon sokan nem ismerik, ezért leírom mi az.

- demagógia (főnév)

Népámítás. Nagyhangú, megalapozatlan ígérgetés és az érzelmek, szenvedélyek felelőtlen felszítása a tájékozatlan néptömegek megnyerésére.

(Forrás: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Demag%C3%B3gia)

- demagógia (görög)

Népámítás, népcsalás. A politikailag elmaradott néptömegek becsapásának módja mindenfele csalogató, hazug ígérettel, hízelgéssel.

(Forrás: http://meszotar.hu/keres-demag%C3%B3gi)

 

Lefordítva: demagóg kifejezés pl. „ A kormány hazudik.”, „ A rendőrök hülyék.”.

 

Be kell vallanom, én is beleestem a demagógia csapdájába. Történt ugyanis az egyik végigdolgozott nap után már nagyon elegem lett egy feltehetően pakisztáni srácból. A munkája közben a szemetet szétdobálta, a szanaszét hagyott dolgaival másnak okozott plusz munkát és bonyodalmat, illetve a nap megkoronázása talán az volt, amikor a szemetesében találtam meg az egyik általa becsomagolt terméket. Ez nem a szalagra került, hanem a szemétbe. Ha nem találom meg teljesen véletlenül, akkor szegény vevő várhatja jó sokáig, hogy megkapja. Mindezek mellett látszik rajta, hogy belesza…k az egész munkába, az egész ittlétbe. (Ne felejtsük el, hogy amíg őt felvették, valaki mást nem. Előfordulhat, hogy a másik akarna dolgozni.)

 

Egy ilyen nap után én is könnyebben esek az általánosítás csapdájába. Előbb kicsúszik a számon, hogy a feketék - helyesebben minden nem fehér -, és a németek nem szeretnek dolgozni. Menekülnek valamelyik országból, az állam befogadja őket, és köszönik szépen jól elvannak. Mindeközben egy csomó más országbeli kívül esik a rostán. Tisztában vagyok vele, hogy a magyarok között is van, aki nem dolgozni jött ki. Sok honfitársunk felvette a németek nemtörődömségét, a majd lesz valahogy stílusát. Mindezzel párosul természetesen a „jár nekem” kifejezés. 

 

Mindezekkel azért van baj, mert amit ők nem csinálnak meg, azt rajtunk akarják a főnökeink behozni. Egy bölcs ember, nevezetesen az apám mondta egyszer mikor látta rajtam a munkahely miatti „elég mindenből” érzést, hogy „Azt a lovat ütik, amelyik húz!”. Akkor nem is sejtettem még, hogy mennyire igaz, amit mondott. Persze ő sem tudta, hogy ez mennyi, de mennyi „elég mindenből” napon fog átsegíteni.  A rendszer itt Németországban is ugyanúgy működik, mint mindenhol a világban, így otthon is. Ha meg kell sütni 10 darab kenyeret és az egyik dolgozó nem akar dolgozni, akkor a másiknak kell megcsinálnia. Ha a nem fehér és a német dolgozó nem akar dolgozni, akkor a többieknek kell.

 

Kedves olvasó, ugye észrevetted, hogy a fenti bekezdések mennyi, de mennyi demagógiát tartalmaznak? Ha a fenti mondatoknak nincs valóságtartalmuk, akkor rengeteget, viszont ha igazak!

Mindannak megítélését, hogy melyik állítás igaz belőlük rád bízom.

A bejegyzés trackback címe:

https://megoldas-ok.blog.hu/api/trackback/id/tr435489579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása