Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Élmény a parfüm

Szükséges iratok

2013.04.05. 03:25 | boli111 | Szólj hozzá!

Még pénteken meglátogattuk a kicsiny falunk, Walkertshofen egyetlen vendéglátó egységét. Ez egy pizzéria. Otthon el sem tudunk képzelni ilyen falut. Itt nem látni embereket az utcán. Itt nincs egy kocsma sem. Össz-vissz egy kisbolt, rövidített nyitvatartással és a helyiek szerint is magas árakkal. Többek közt ezért is jár mindenki inkább a városba bevásárolni.

Szombaton megnéztünk néhány környékbeli üzletet. Ezekre egy későbbi írásban térek majd ki. Érdemes több időt szakítani rá, mert tanulságos.

Vasárnap találkoztunk pár szintén nádudvari régi jó ismerősömmel.

A papírok intézéséig hátralevő unalmas időt mindig németezéssel töltöttük. Az üzletekből, hivatalokból "haza" hoztunk prospektusokat és azokat olvasgattuk, fordítgattuk. Volt olyan nap, amikor 5-6 órát ezzel foglalkoztunk. Hiába, gyakorolni kell a nyelvet minden áron.

Szerdán kaptunk egy fülest, miszerint a DAK nevű egészségpénztár képviselője itt van a faluban, és ha mi is elmegyünk oda, akkor megcsinálja rögtön az összes olyan papírt melyre tőlük szükségünk lehet a munkakezdéshez. (Nem így lett.) Az alkalmon kapva megkerestük. Kitöltöttük a papírokat, majd a végén elmondta, hogy kb. 1,5-2 hét alatt fogjuk postán megkapni a szükséges iratokat. Mint utóbb kiderült egyetlen számra lett volna csak szükségünk, mellyel igazolni tudjuk, hogy Németországban nyilvántartásba vettek minket.

Még ezen a napon ígérte meg F, hogy hamarosan keresni fog minket, mert tud egy szállodát a közelben, ahol esetleg dolgozhatnánk. A hívását vártuk aznap és csütörtökön is. Pénteken eldöntöttük, hogy nem várunk rá tovább. Átmentünk a legközelebbi városba Fischachba és megpróbáltuk a bankszámlát megnyitni. A papírok kitöltése után közölte a hölgy, hogy nem kapunk most bankszámlaszámot, mert ő Münchenbe, a központba küldi a nyomtatványokat és majd postán 2-3 héten belül fogjuk onnan megkapni. Ez viszont nem volt jó nekünk, hisz az már késő. (Egy megjegyzést had szúrjak be ide: láttatok már olyant, hogy egy bankban nem tudsz azonnal bankszámlát nyitni és olyan kisvárost, ahol nem lehet sehol sem fénymásolni? Ez ilyen. Hosszas keresgélés után egy Sparkasse-ban (bank) sikerült. Ezt még a helyiek sem tudták.)

A várakozással elfecsérelt egy hét után, hétfőn megpróbáltuk elintézni a munkakezdéshez szükséges papírokat egyedül. K, illetve a barátnője segítségével, akik tudták, hogy az egyes hivatalokat hol találjuk Augsburgban. Nagy elhatározás volt, hiszen szegényes nyelvtudással indultunk el bankba és az adóhivatalba.

Kellemes csalódás volt az ottani Postbank. Egy postahivatal, ahol bank is működik. Szintén kitöltöttük a nyomtatványokat, majd kb 20 perc elteltével a kezünkben volt az áhított bankszámlaszámunk. Siker! (A hölgynek elmondtuk, hogy pár nappal korábban elindítottuk már a folyamatot és azt szeretnénk lezáratni, hisz nincs szükségünk fejenként két bankszámlára. Nagyon kedves volt és megnyugtatott minket, hogy elintézi. Nem így lett.)

Jöhetett az utolsó (ekkor legalábbis azt hittük) akadály, az adóhivatal. Bementünk, elmondtuk, hogy miért jöttünk és mire van szükségünk. A hölgy nagyon kedvesen elmondta, hogy az általunk vitt nyomtatvány jó és azzal vissza kell mennünk az Amazonba, ahol igazoltatnunk kell, hogy ott fogunk dolgozni. Kételkedtem az igazában, hisz már a felvételikor rákérdeztem ott, hogy kell-e valamit vinnünk magunkkal. Nem kellett. A hajthatatlan hivatalnoknak köszönhetően leendő munkahelyünk felé vettük az irányt. Ott lemondtuk miért jöttünk és mire van szükségünk a Finanzamt-ban. Az egyik segítőkész HR-s felhívta őket és tisztázta velük, hogy nem kell semmilyen igazolás és a nyomtatvány rossz. (nem sokkal korábban a Finanzamt-ban a felkészül hölgy pont az ellenkezőjét állította) A beszélgetés után már nem tudtunk visszamenni az adóhivatalba, hisz nekik is van nyitvatartási idejük. Így nem volt más hátra következő napon kellett újra megpróbálni.

Kedden a szükséges adóosztály-besorolást kb. 5 perc alatt kaptuk meg. Mindenféle egyéb "tegnap még szükséges" igazolás nélkül. Annyi a titok, hogy másik ügyintézőhöz kerültünk. Ismerős esetleg valakinek ez a hozzáállás? Lehet nem véletlen. Ekkor fogalmazódott meg bennem először az a gyanú, hogy itt kint minden pont úgy működik, mint nálunk odahaza. Csak ők többet keresnek. Az idő előrehaladtával ez az állításom egyre inkább bebizonyosodott. SŐT!!!

Most már meg volt a bankszámlánk is és az adóhatósági besorolás is. Csak az egészségbiztosítóra kellett várnunk. Szerdán a párom kapott tőlük egy levelet, melyben az állt, hogy a kitöltött adatlapon hiányzik a születéskori neve. Egy olyan nyomtatványon hiányzott, amit ők töltöttek ki az igazolványaink alapján! Ezt adjuk meg és akkor két héten belül megkaphatjuk a szükséges igazolást. (Még volt 5 napunk az orientációs napig, tehát ez nem volt járható út.) Még ezen a napon szólt F, hogy nem tudja a DAK-os hölgy elintézni a papírokat, ezért keressünk fel egy másik pénztárat. Így kerültünk csütörtökön az AOK nevű egészségbiztosító irodájába. Ott a szükséges igazolványhoz leadtuk a fényképet és elmondták, hogy az szükséges igazolást a munkáltatóhoz kiküldik, így nekünk semmi más teendőnk nincs. (Megjegyzés: fényképet lehet csináltatni fényképésznél is kb 15 euróért, és lehet a Müllerben is. Telefonnal készítesz egy képet, amit a memória kártyára mentesz, majd az üzletben levő automatában kb. 30 centért 6 db-ot kapsz belőle 2 percen belül!)

Sínen voltunk. Elintéztünk mindent. Megnyugodva vártuk a hétfői orientációs napot, és egyúttal a keddi munkakezdést. Legalábbis így gondoltuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://megoldas-ok.blog.hu/api/trackback/id/tr335100741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása